TOP

Sprytne sposoby na przypalone garnki i patelnie

Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu – zarówno amatorom, jak i mistrzom zaprawionym w kulinarnych bojach. Chwila nieuwagi wystarczy, aby starannie przyrządzana potrawa wylądowała w koszu na śmieci. Problem pojawia się wtedy, kiedy jesteśmy zmuszeni wyrzucić nie tylko kolację, ale również patelnię czy ulubiony garnek. Jak poradzić sobie z przypalonymi garnkami? Sprawdź nasze rady!

Sprawdzone metody naszych babć

Nieocenioną pomocą  w walce z uporczywymi zabrudzeniami są produkty, które znajdują się w każdej kuchni – sól kuchenna, soda czy ocet. Jednym z najskuteczniejszych, a zarazem niezwykle prostym sposobem na wyczyszczenie mocno zabrudzonego naczynia jest pokrycie jego dna solą. Grubą warstwę soli należy zalać niewielką ilością wody, a następnie odstawić garnek. Po kilkunastogodzinnym moczeniu usunięcie przypalonych resztek nie powinno stanowić najmniejszego problemu.

Jeśli powyższy sposób nie zda egzaminu, warto sięgnąć po sodę oczyszczoną. Kilka łyżeczek proszku należy wsypać do wypełnionego wodą garnka, a następnie gotować. Pamiętaj jednak, że ta metoda sprawdzi się tylko w przypadku garnków stalowych (aluminium pod wpływem kontaktu z ostrą sodą może ulec zniszczeniu).  Jeśli chcesz wyczyścić garnek wykonany z aluminium, spróbuj ugotować w nim ryż.

 

Lepiej zapobiegać, niż leczyć

Chcesz zapewnić sobie najwyższy komfort podczas pracy w kuchni i nie przejmować się przypaleniami? W takim razie warto wymienić standardowe garnki i naczynia na nowoczesne modele z powłokami non-stick. W dobrych sklepach (na przykład na stronie gerlach.pl) znajdziesz wysokiej klasy patelnie i garnki wzbogacone ceramiczną warstwą. Odporna  na ścieranie ceramika skutecznie zapobiega przywieraniu produktów do dna i ścianek oraz znacznie ułatwia utrzymanie naczyń w nienagannej czystości.

 

 

Categories Dom i Wnętrze