TOP

Przepis na śliwki w occie winnym

Coraz częściej spotykamy ludzi zainteresowanych przyrządzaniem swoich własnych wyrobów. Jest to dobra praktyka, gdyż po pierwsze uczy robić zapasy, a po drugie skład przetworów robionych przez nas samych nie jest nam obcy i dobrze wiemy, co jemy. Jednym z produktów często okupujących spiżarnie są śliwki w occie winnym.

Pyszne domowe przetwory

Najczęściej przygotowywanymi przetworami, które można znaleźć w spiżarniach są oczywiście dżemy i powidła. Można je przygotować z różnorodnych owoców jak maliny czy truskawki. Nie można jednak podważyć faktu, iż królową polskich spiżarek wciąż pozostaje śliwka.

Prócz wspaniałego smaku śliwek w occie winnym, mogą one zaoferować jeszcze coś innego. Są prawdziwą bombą witaminową oraz posiadają bardzo ważne minerały. Śliwki wspaniale sprawdzą się w przypadku osób cierpiących na problemy gastryczne.

Jak przyrządzić śliwki?

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość dobrego gatunku śliwek. W przypadku śliwek w occie, najlepiej sprawdzą się węgierki. Są dość twarde, przez co przetwory wyjdą bardzo chrupkie.

Kiedy już kilogramy śliwek zostały zakupione, można przejść do przyrządzania przetworów. W tym celu, należy najpierw dokładnie wymyć i opłukać śliwki. Nie należy usuwać ogonków śliwek. Po umyciu, należy ułożyć je luźno w słoikach.

Osobnym tematem jest przygotowanie zalewy. Aby ją zrobić, należy wymieszać wino, ocet i cukier w osobnym rondelku na małym ogniu, nie doprowadzając tym samym do wrzenia.

Etap zalewania

Po przygotowaniu zalewy, należy rozlać ją do słoiczków tak aby śliwki były przykryte w całości. Następnie, tak przygotowane śliwki należy odstawić na 24 godziny. Po tym czasie, zalewę ze śliwek należy odlać znów do rondla i podgrzać ją raz jeszcze. Następnie po raz kolejny zalewamy śliwki i zostawiamy na 24 godziny.

Cały cykl należy jeszcze powtórzyć przez kolejne 2 dni. Ostatniego dnia przed rozlaniem zalewy do słoiczków, można dodać do niej takie dodatki jak cynamon, czy skórkę pomarańczy. W ten sposób uzyskamy śliwki o cudownym aromacie. Po zalaniu śliwek po raz ostatni, należy mocno zakręcić słoiki oraz odstawić je w chłodne ciemne miejsce.

Tak przygotowane śliwki w occie winnym są wspaniałym przetworem zwłaszcza na zimę, ale ich smak zadowala przez cały rok.

Categories Zdrowie i Uroda