TOP

Napoje, granity i lody dla ochłody

Deser to często najbardziej wyczekiwana część obiadu – ale nie tylko. Kto z nas nie lubi usiąść na chwilę, odpocząć od zgiełku całego dnia i zjeść coś słodkiego? Zwłaszcza latem, gdy upalne dni nas nie oszczędzają, chętnie sięgamy po smaczne, orzeźwiające przysmaki. Na szczęście istnieje niezliczona gama deserów, które możemy sobie zafundować i tym samym umilić dzień. Każde podniebienie znajdzie coś dla siebie i każdy gust zostanie usatysfakcjonowany.

A może granita?

Jednym z ciekawszych i wartych naszej uwagi deserów jest granita. Jest to wspaniały napój, którego historia ma swój początek we Włoszech – gorącym kraju – można więc mieć pewność, że skutecznie ochładza i świetnie smakuje. Konsystencją przypomina sorbet. Tradycyjny przepis na granitę składa się z niewielu składników – wody, cukru i soku owocowego, zwykle cytrusowego. W restauracjach i kawiarniach granitę przygotowuje się w specjalnym urządzeniu. Maszyny do granity to granitory. Do ich wytworzenia potrzebne są specjalne syropy do granity, które można nabyć w pięciolitrowych pojemnikach, a gama smaków do wyboru jest niezliczona. Owocowe, kawowe, landrynkowe, cola – każdy bez problemu znajdzie swój ulubiony smak. Syropy te nadają deserowi przepiękny, naturalny kolor i wspaniały zapach, któremu nikt nie zdoła się oprzeć. Warto spróbować tego włoskiego przysmaku – w gorący dzień nie może spotkać nas nic lepszego!

Lody dla ochłody

W sezonie letnim restauracje i kawiarnie zaskakują swoich klientów wyśmienitymi lodowymi deserami w rozmaitych wariantach. Lody to z pewnością nasz ulubiony przysmak w upalne dni. Dzięki przeogromnej ilości smaków – waniliowe, śmietankowe, owocowe, czekoladowe, kawowe i wiele, wiele innych – każdy znalazł swoje ulubione, do których zawsze chętnie powraca. Najlepiej smakują te wykonane z najlepszej jakości składników. Odpowiednie komponenty do lodów to kluczowy element smacznego deseru. Restauracje i inne punkty gastronomiczne zawsze dbają o to, by nigdy nie zabrakło im wafli, miseczek, posypek, bakalii, sosów i polew. Ale najważniejsze są pasty i proszki, z których lody są produkowane. Wysoka jakość komponentów to gwarancja smacznych lodów, a co za tym idzie – zadowolenia klientów.

Categories Ciekawe