TOP

Barszcz czerwony – dobry dla zdrowia i samopoczucia

Dzisiaj bardzo dbamy o nasze zdrowie i urodę – te rzeczy w zasadzie są ze sobą nie rozrywalnie związane. Chodzimy na fitnessy, spotykamy się z przyjaciółmi, korzystamy ze szczególnych diet. Niestety popełniamy też czasem fatalne w skutkach błędy. W niniejszym artykule zostanie przedstawiony jeden, bardzo poważny błąd oraz sposób na to, jak go uniknąć.

Przetworzona żywność ze sklepu

Przede wszystkim naszym błędem jest to, że często kupujemy produkty przetworzone, jak np. koncentrat barszczu czerwonego w proszku. Pomyślmy sami – jakim cudem proszek za kilka złotych może zastąpić pełnowartościową zupę? Oczywiście nie może. Taka zupa z proszkowego koncentratu barszczu czerwonego będzie miała bardzo mało jakichkolwiek wartości odżywczych.

A warto tu wspomnieć krótko, że naprawdę szkoda. Często bowiem nie doceniamy warzyw, do których jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień. I tak oto pozornie zwykłe buraki doskonale pomagają nam w codziennej walce organizmu z wirusami, wonnymi rodnikami oraz wspomagają pracę naszego układu krwionośnego. Jednak, aby korzystać z tych wszystkich dobrodziejstw buraków, trzeba kupić prawdziwy, naturalny koncentrat barszczu czerwonego.

Sama natura – zawsze najlepsza

Powstaje jednak zasadnicze pytanie – w jaki sposób można znaleźć taki naturalny koncentrat barszczu czerwonego? Otóż najprościej jest zacząć poszukiwania od sklepów ze zdrową żywnością oraz lepszych supermarketów. Pamiętajmy szukając koncentratu barszczu czerwonego, żeby dokładnie spojrzeć na skład- czy rzeczywiście są tam buraki i w jakiej ilości!

Czy taki prawdziwy koncentrat barszczu czerwonego rzeczywiście wszystko zmienia? Oczywiście! Przede wszystkim zupa, którą będziemy jedli w końcu nabierze jakiegoś smaku. Co więcej – będzie miała wiele wartości odżywczych.

Samodzielnie wykonany koncentrat barszczu czerwonego.

Na konie warto wspomnieć, że przecież każdy z nas może wykonać swój własny koncentrat barszczu czerwonego. W zasadzie to przepis nie jest nadmiernie skomplikowany. Wystarczy na początek wziąć buraki, obmyć je dokładnie, pokroić na cienkie plastry i gotować w wodzie z solą przez około 15 minut.

Następnie tak przygotowane buraki i sok z nich wlewamy do słoiczka, do którego uprzednio włożyliśmy nieco zioła angielskiego, pieprzu oraz ziela angielskiego. Całość pasteryzujemy i gotowe! Mamy swój własny koncentrat!

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net

Categories Ciekawe